top of page

4 tips voor onderbroken nachten met een baby


Borstvoeding geven is overweldigend: prachtig èn slopend. De ene keer smelt je weg bij de pure ervaring, de andere keer sleep je jezelf de dag en/of nacht door.


Ik krijg regelmatig de vraag hoe ik dat nu juist "volhoud", die onderbroken nachten. Laten we zeggen dat ik na vier jaar een ervaringsdeskundige ben. Ik voedde 2jaar en 4 maand onze oudste dochter, en nu 1 jaar onze jongste spruit.


Deze tips komen recht uit m'n hart en werken voor mij. Wie weet niet voor jou. Of net wel. Het zijn zaken die ik nu met de jongste anders aanpak en die ik als een verbetering ervaar, en dan ook graag met je deel.


Zodat jij je gesteund voelt. Zodat je weet dat je er 's nachts mentaal niet alleen voor staat.


Tip 1: Kijk niet op de klok

Borstvoeding geven is voor mij de kunst in de complete overgave. Van nul tot één jaar verandert het slaapritme van een baby wel tig keer. Eens je denkt "het" systeem te hebben gevonden, luidt zich een nieuwe fase in, waardoor het terug een zoektocht is.


Hoeveel keer ik voed 's nachts? Daar kan ik geen exact cijfer op plakken. Bij een goede nacht is dat momenteel drie maal. Wanneer er iets haar dwarszit, wat dat ook moge wezen (tandendoorbraak? ontwikkelingssprong?), blijft ze meer naast mij liggen dan dat ze van mijn lijf is.


Bij kind nummer 1 ondervond ik dat het kloklezen als een rode lap op een stier werkte voor mij. De tijd als m'n vijand, die me zwart op wit bevestigde dat het nog niet zo lang geleden was dat ik voor het laatst voedde, met frustraties tot gevolg.


Mijn mindset bij het nachtvoeden van een baby is dus deze: "ze komt wanneer ze er nood aan heeft." Is dat na een half uur, dan is dat zo. Dat maakt natuurlijk dat de nacht tergend lang kan voorbijgaan, en dit lichamelijk wel wat van je vraagt. Vandaar mijn volgende tips.Tip 2: Geef jezelf waar je nood aan hebt


De eerste vraag die ik me stel wanneer ik onder de douche sta na een onderbroken nacht, is : hoe voel ik me vandaag? Op basis van hoe mijn lichaam zich voelt, geef ik mezelf waar ik dan behoefte aan heb. Voel ik me moe? Dan doe ik het rustig aan die dag.


Was het een nacht waar ze meer aan m'n borst plakte dan ervan, dan zorg ik extra voor mezelf. Dit kan voor mij inhouden: een koffiekoekje gaan halen, de lat niet te hoog leggen op die werkdag, vroeger gaan slapen, de afwas laten staan, niet opruimen, ...


Het nachtvoeden is voor mij een vriendelijke uitnodiging om genoegen te nemen met wat wel goed gaat. In plaats van nukkig rond te lopen op mezelf en m'n omgeving en enkel te zien wat nog beter kan. Een gedachtegang waar ik bij kind numero 2 steeds beter in ben geworden. Oefenen baart kunst, nietwaar.


Tip 3: Verwen jezelf met een kus(sen)


Het ziet er een beetje granny uit, zo'n kussen met armsteunen. Maar ik kan het je zeggen: het is een echt comfort bij het ergonomisch nachtvoeden. Ik schafte eentje aan bij onze tweede telg, wat een verschil!


Het is een ideale ondersteuning aan de arm en rug wanneer je rechtop zit, of ik leg m'n hoofd op zo'n zijstuk wanneer ik liggend voed.


Een borstvoedingskussen gebruikte ik overdag, maar 's nachts is zo'n armkussen een must-have.


Tip 4: Mijn heilzame vriend, de e-reader

Wanneer ik de uren zou optellen dat ik voeding geef, dan kan je je afvragen of ik die tijd niet nuttiger zou kunnen opvullen.


Ik zie graag in elke beperking een kans. Ik zou mezelf kunnen opjagen en denken : 'Is ze nu nog niet in slaap gevallen?' 'Hoelang duurt dit nu wel niet?' 'Gosh, lig ik hier nu nog, ik heb wel wat beters te doen',... Wie weet heb je wel al zo'n gedachten gehad.


Maar van zodra je volledig de situatie ervaart zoals die is, kan je mogelijkheden creëren.


Vandaar dat ik een e-reader aanschafte, wat een hemels geschenk! Nooit gedacht dat ik fan zou zijn, want ik hou van de geur van boeken, het voelen van het papier, ...


Maar m'n leeshonger kan ik op deze manier verder voeden, terwijl ik een ander aan het voeden ben. Het lukt niet elke avond om te lezen - soms verkies ik om lekker mee in slaap te vallen - maar wanneer de nacht lang is, dan maak ik er het beste van op mijn manier.


Hoe is jouw ervaring met nachtvoeden? Welke tips lijken je wat om uit te proberen ? Wat werkt er voor jou?


Laat het alvast weten in de comments bij deze post, delen is helen!58 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page